,,Odkryte skarby…”

31 marca, Szkolne Koło Caritas, działające w Gimnazjum nr 8 w Rudzie Śląskiej, w ramach drugiego dnia rekolekcji szkolnych, zorganizowało wyjątkowe spotkanie filmowe. Uczniowie i nauczyciele Gimnazjum mieli okazję zobaczyć niezwykły film, pt.: ,,Afera z teczką”. Film ten został zrealizowany w Ośrodku dla Niepełnosprawnych Najświętsze Serce Jezusa w ramach filmoterapii realizowanej w ramach zajęć terapeutycznych na Warsztacie Terapii Zajęciowej. W filmie wystąpili wychowankowie Ośrodka zrzeszeni w grupie artystycznej pod nazwą ,,Ja, Jo”. Film, wyreżyserowany przez p. Marka Jelonka na podstawie opowiadania G. Guareschiego ukazuje skomplikowane relacje rodzinne, które w wyniku przypadkowej zamiany tytułowej teczki i konsekwencji z tym związanych, ulegają znacznej poprawie i ociepleniu. Uczniowie naszego Gimnazjum w wielkim skupieniu obejrzeli film, po którym mieli okazję porozmawiać z aktorami i reżyserem filmu. Była to okazja do zadania twórcom filmu, nurtujących uczniów pytań, ale również okazja do odkrycia i pokazania szerszej publiczności niezwykłych skarbów – wyjątkowych talentów osób niepełnosprawnych. Zarówno uczniowie jak i grono pedagogiczne nie mogą się już doczekać kolejnego spotkania i odkrywania kolejnych ukrytych skarbów!